Alexandria panoramica
Wikimedia Commons. TheEgyptian, CC BY-SA 3.0 - The image has been reshaped 

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΑ: ΔΕΛΤΑ ΠΟΤΑΜΟΥ ΝΕΙΛΟΥ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ

 
 
sfinge 1 web
1. πιστώσεις foto Savemedcoasts2
 
2. Alessandria 2346973947 5029513268 o
2. Η πόλη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο

Η πόλη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, με πάνω από 5 εκατομμύρια κατοίκους, είναι η μεγαλύτερη παράκτια πόλη στην περιοχή της Μεσογείου. Εκτείνεται για περίπου 40 χλμ. κατά μήκος της ακτής της Μεσογείου της Αιγύπτου, στη δυτική πλευρά του δέλτα του Νείλου, το οποίο είναι το μεγαλύτερο δέλτα ποταμού στη Μεσόγειο και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο με έκταση περίπου 24.000 km2. Η πόλη βρίσκεται σε μια λωρίδα γης που χωρίζει τη Μεσόγειο Θάλασσα από το βάλτο Mareotide ("Mariout"). Σήμερα είναι ένας πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός και ένα σημαντικό βιομηχανικό κέντρο.

Από την αρχαιότητα υπήρξε σημαντικό λιμάνι και εμπορικό κέντρο. Κατά την Ελληνιστική περίοδο το λιμάνι της ήταν εξοπλισμένο με έναν μεγάλο φάρο ύψους περίπου 135 μέτρων, γνωστό ως ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Στην πόλη υπήρχε επίσης η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του αρχαίου κόσμου. Ακόμα και σήμερα μπορείτε να δείτε τα ερείπια κτιρίων από την ελληνορωμαϊκή και την αιγυπτιακή εποχή. Τα ερείπια της αρχαίας χριστιανικής πόλης Abu Mena, νοτιοανατολικά της Αλεξάνδρειας, περιλαμβάνονται στη λίστα της UNESCO από το 1979.

Φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί σχετίκα με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας (ΑΣΘ)

Όλη η περιοχή που καταλαμβάνεται από το δέλτα του Νείλου, συμπεριλαμβανομένης της ακτής της Αλεξάνδρειας, βρίσκεται σε υψόμετρα ακριβώς πάνω από την τρέχουσα στάθμη της θάλασσας και σε ορισμένες περιοχές ακόμη και κάτω από αυτή. Ολόκληρη η περιοχή επηρεάζεται από μια μακροχρόνια καθίζηση λόγω της γεωλογικής φύσης του δέλτα του Νείλου του οποίου τα ιζήματα συμπιέζονται με την πάροδο του χρόνου προκαλώντας καθίζηση του εδάφους με ρυθμούς έως και πολλά χιλιοστά ανά έτος. Αν και το φαινόμενο της καθίζησης έχει επισημανθεί πρόσφατα από μετρήσεις οργάνων, τα αρχαιολογικά δεδομένα παρέχουν πληροφορίες ότι αυτό το φαινόμενο συνεχίζεται από την ιστορική εποχή όπως αποδεικνύεται από τα ερείπια βυθισμένων κτιρίων της Αιγυπτιακής εποχής στα ανοικτά της Αλεξάνδρειας.

Συνέπειες και ανοιχτά ερωτήματα

Όπως όλα τα δέλτα ποταμών, η παράκτια πόλη της Αλεξάνδρειας έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα που σχετίζονται με την καθίζηση του εδάφους που προκαλεί την προοδευτική πλημμύρα παράκτιων περιοχών και βύθιση αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων τοποθεσιών πολιτιστικής κληρονομιάς. Επειδή η καθίζηση της γης επιταχύνει την άνοδο της στάθμης της θάλασσας σε αυτήν την περιοχή, ο πληθυσμός είναι εξαιρετικά εκτεθειμένος σε παράκτιους κινδύνους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αλεξάνδρεια είναι μια πολύ πυκνοκατοικημένη πόλη, με περίπου 2.000 κατοίκους ανά km2. Γίνεται επομένως πολύ σημαντικό να αναμένονται αξιόπιστα επιστημονικά σενάρια για την τοπική άνοδο της στάθμης της θάλασσας για τις επόμενες δεκαετίες, προκειμένου να αναπτυχθούν στρατηγικές παρέμβασης με στόχο την αντιμετώπιση της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του τοπικού πληθυσμού.


Εικόνες:

2 - https://it.wikipedia.org/wiki/Alessandria_d%27Egitto#/media/File:Alexandria_Corniche_(2346973947).jpg Wikimedia Commons. Francisco Anzola - Alexandria Corniche, CC BY 2.0 - Η εικόνα έχει περικοπεί
Share