WP1
ΠΕ1 - Διαχείριση έργου
Κορυφαίο ίδρυμα: ISTITUTO NAZIONALE DI GEOFISICA E VULCANOLOGIA (INGV)
ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
Πακέτο εργασίας 1 (ΠΕ1) - «Διαχείριση έργου» - εστιάζει στην οργανωτική, διοικητική και οικονομική διαχείριση του έργου. Ο κύριος στόχος του είναι να διασφαλίσει ότι το έργο επιτυγχάνει όλους τους στόχους του εγκαίρως, σε υψηλό επίπεδο ποιότητας και εντός του προϋπολογισμού που έχει διατεθεί. Επιπλέον, διαχειρίζεται και διευκολύνει τη συνεχή ροή πληροφοριών και ανταλλαγών μεταξύ του έργου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και μεταξύ της κοινοπραξίας και με άλλες συναφείς δραστηριότητες και ερευνητικά έργα.
Σκοπός
Ο κύριος στόχος του ΠΠ1 είναι η συνολική διαχείριση του έργου.
Εργασία 1.1 - Συντονισμός και οργάνωση συσκέψεων
Αυτή η εργασία συλλέγει διάφορες ενέργειες:
- Οργάνωση της λειτουργίας και αποτελεσματικότητας της κοινοπραξίας,
- Συνολικός συντονισμός των προσπαθειών, ροή εργασίας, διοικητικές πτυχές,
- Οι αρχές παρακολούθησης και οι διαδικασίες που ορίζονται στη Συμφωνία Κοινοπραξίας αντιστοιχούν σε μια πλήρη και αποτελεσματική παράδοση των αποτελεσμάτων του έργου, σύμφωνα με τα παραδοτέα και τα ορόσημα.
Η ραχοκοκαλιά της προσπάθειας συντονισμού και διαχείρισης εκτελείται σε διάφορα επίπεδα και διαδικασίες. Η διαδικασία λήψης αποφάσεων αφορά μια εξέλιξη τεκμηριωμένων συναντήσεων.
Το INGV παρέχει και συντηρεί τα εργαλεία λογισμικού για τη διευκόλυνση της συνεργασίας. Αυτή η υποδομή περιλαμβάνει ένα αποθετήριο για τη δημιουργία κοινών εγγράφων και την ανάπτυξη κώδικα και μια λίστα αλληλογραφίας για μέλη της κοινοπραξίας.
Συνάντηση Kick-off (M1) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στη ΓΔ ECHO. Πέντε εσωτερικές συναντήσεις που θα πραγματοποιούνται στο INGV στη Ρώμη, κάθε έξι μήνες (Μήνας 1, 6, 12, 18, 24). Πιο ανεπίσημες εσωτερικές συναντήσεις διατηρούνται τακτικά από το Skype ή παρόμοια συστήματα σύνδεσης. Το τελικό συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο INGV στο M31.
Εργασία 1.2 - Οικονομική διαχείριση
Αυτή η εργασία καλύπτει όλους τους τομείς του οικονομικού προγραμματισμού, του προϋπολογισμού, της λογιστικής, του ελέγχου, της υποβολής δηλώσεων κόστους, της παραλαβής χρημάτων από την Επιτροπή και των χρηματοοικονομικών μεταβιβάσεων μεταξύ του συντονιστή και των εταίρων, καθώς και τη διαχείριση εσόδων και δαπανών για τυχόν στοιχεία που είναι κεντρικά διαχειρίζεται για λογαριασμό της ομάδας στο σύνολό της.
Οι ενέργειες Task 1.2 εκτελούνται μέσω:
- τακτική εσωτερική παρακολούθηση των δαπανών και των δαπανών του προϋπολογισμού που πραγματοποιούνται σύμφωνα με τον δημοσιονομικό προγραμματισμό που έχει εγκριθεί από την Επιτροπή και σύμφωνα με τους κανόνες της συμφωνίας επιχορήγησης
- διαχείριση οποιωνδήποτε αιτημάτων μεταφοράς προϋπολογισμού, εάν χρειαστεί, για να εξασφαλιστεί η σωστή εκτέλεση εργασιών ·
- τελική αναφορά στην ΕΚ.
Η οικονομική διαχείριση πραγματοποιείται στα κεντρικά γραφεία της INGV και στα γραφεία των συνεργατών του έργου.
Εργασία 1.3 - Υποβολή εκθέσεων και διάδοση στην ΕΚ
Αυτό το καθήκον διασφαλίζει την ορθή και ομαλή επικοινωνία με την Επιτροπή.
Εννέα εκθέσεις (5 εκθέσεις τεχνικών συνεδριάσεων, 3 εκθέσεις προόδου και η τελική έκθεση) θα υποβληθούν στην Επιτροπή σύμφωνα με τους καθορισμένους κανόνες και κανονισμούς, τη συμφωνία επιχορήγησης και τη συμφωνία κοινοπραξίας.
WP2
ΠΕ2 - Προβλέψεις καθίζησης και αύξησης της στάθμης της θάλασσας
Κορυφαίο ίδρυμα: ISTITUTO NAZIONALE DI GEOFISICA E VULCANOLOGIA (INGV)
ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
Το Πακέτο Εργασίας 2 (ΠΕ2) στοχεύει στην εκτίμηση των σχετικών προβολών αύξησης της στάθμης της θάλασσας που αναμένονται στις περιοχές μελετών περίπτωσης έως το έτος 2100.
Επειδή η άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά μήκος της ακτής προκαλείται από τις συνδυασμένες επιπτώσεις της αλλαγής του όγκου της θάλασσας λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των κάθετων κινήσεων της γης λόγω φυσικών και ανθρωπογενών αιτιών, οι δραστηριότητες του ΠΕ2 διαρθρώνονται σε τρεις διαφορετικές εργασίες (Εργασία 2.1, Εργασία 2.2 και Εργασία 2.3) που στοχεύουν στην εκτίμηση και των δύο αυτών αποτελεσμάτων. Ο στόχος είναι να προβλεφθούν τοπικές προβλέψεις αύξησης της στάθμης της θάλασσας για τις επόμενες δεκαετίες, υποθέτοντας ότι η υποβάθμιση της γης θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια με τους ίδιους ρυθμούς με σήμερα, ενώ η στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί σύμφωνα με τα διαφορετικά κλιματολογικά σενάρια που αναμένονται.
Η Εργασία 2.1 παρέχει νέες εκτιμήσεις για τα τρέχοντα ποσοστά καθίζησης της γης κατά μήκος των ακτών μέσω της ανάλυσης της χρονικής σειράς γεωδαιτικών δεδομένων από σταθμούς δέκτη Global Navigation Satellite System (GNSS) που τοποθετούνται σε συγκεκριμένες τοποθεσίες. Η Εργασία 2.2 εκτιμά τη χωρική κατανομή της καθίζησης της γης μέσω της Παρακολούθησης της Γης από δορυφόρους εξοπλισμένους με Interferometric Synthetic Aperture Radar (InSAR). Και οι δύο τεχνικές μας επιτρέπουν να χαρτογραφήσουμε κάθετες κινήσεις γης σε κλίμακα χιλιοστών. Οι εκτιμώμενοι ρυθμοί των κάθετων κινήσεων της γης περιλαμβάνονται στη συνέχεια στην ανάλυση των σχετικών προβολών αύξησης της στάθμης της θάλασσας, που πραγματοποιήθηκαν από το Task2.3. Αυτή η εργασία περιλαμβάνει μια νέα ανάλυση των προβολών αύξησης της στάθμης της θάλασσας που κυκλοφόρησε το IPCC (SROCC 2019 για τα κλιματολογικά σενάρια RCP4.5 και 8.5).
Στόχοι
Ο κύριος στόχος του ΠΕ2 είναι να παρέχει συγκεκριμένες σχετικές προβολές αύξησης της στάθμης της θάλασσας για τις Περιπτωσιολογικές Μελέτες και Περιοχές Μελέτης Η ανάλυση περιλαμβάνει τη συμβολή των κατακόρυφων κινήσεων της ξηράς που ενδέχεται να επιδεινώσουν την άνοδο της στάθμης της θάλασσας σε τοπική κλίμακα για συγκεκριμένες περιοχές της ευρωμεσογειακής περιοχής.
Καθήκοντα
Εργασία 2.1 - Καθίζηση εδάφους από σταθμούς GPS συνεχούς παρακολούθησης (Παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης - GNSS).
Η ανάλυση των χρονοσειρών των διαθέσιμων γεωδαιτικών δεδομένων από δίκτυα GNSS παρέχει τα ποσοστά καθίζησης εδάφους σε συγκεκριμένους σταθμούς παρακολούθησης που τοποθετούνται στην ευρωμεσογειακή περιοχή και υποστηρίζει τη βαθμονόμηση των παρατηρήσεων του InSAR στις μελέτες περιπτώσεων και στις περιοχές μελέτης.
Η ανάλυση δεδομένων πραγματοποιείται στο κέντρο ανάλυσης δεδομένων GPS INGV μέσω ισχυρών υπολογιστών και κατάλληλου επιστημονικού λογισμικού.
Εργασία 2.2 - Χάρτες καθίζησης του εδάφους με ανάλυση Interferometric Synthetic-Aperture Radar (InSAR).
Η ανάλυση των δεδομένων παρατήρησης της γης των δορυφόρων InSAR παρέχει τον τρέχοντα ρυθμό καθίζησης της γης για το δέλτα του ποταμού Έβρου (Ισπανία), τη λιμνοθάλασσα της Βενετίας (Ιταλία), τη Θεσσαλονίκη (Ελλάδα), την αποκατάσταση του Basento (Ιταλία) και την Αλεξάνδρεια - Δέλτα του ποταμού Νείλου (Αίγυπτος).
Εργασία 2.3 - Σχετική αύξηση της στάθμης της θάλασσας (RSLR) από δεδομένα GNSS και InSAR.
Θα προκύψουν προβολές RSLR σε 20-30 χρόνια και έως 2100.
Η εκ νέου ανάλυση των προβλέψεων για την αύξηση της στάθμης της θάλασσας που κυκλοφόρησε η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), λαμβάνει υπόψη τη συμβολή της καθίζησης της γης που συμβαίνει σήμερα κατά μήκος των ακτών, όπως εκτιμάται από τα δεδομένα GNSS και InSAR.
Οι προβολές RSLR υπολογίζονται για τις μελέτες περιπτώσεων για την υποστήριξη της παραγωγής πολυ-χρονικών χαρτών υψηλής ανάλυσης σεναρίων πλημμύρας.
WP3
ΠΕ3 - Χαρτογράφηση παράκτιων ζωνών
Κορυφαίο ίδρυμα: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΑΠΘ)
ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
Το WP3 στοχεύει στην παροχή χαρτογράφησης υψηλής και εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης στις επιλεγμένες παράκτιες ζώνες του έργου SAVEMEDCOASTS-2. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, τα δεδομένα ανίχνευσης απεικόνισης με λέιζερ και Ranging (LIDAR) και εικόνες μη επανδρωμένων οχημάτων εναέριας κυκλοφορίας (UAV), χρησιμοποιούνται για την ακριβή χαρτογράφηση υψηλής ανάλυσης. Για να είναι σε θέση να παρέχουν ακριβείς εκτιμήσεις του αντίκτυπου της αύξησης της στάθμης της θάλασσας σε βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα σενάρια, απαιτούνται ακριβή μοντέλα 3D υψηλής ανάλυσης. Τα δεδομένα LIDAR και οι εικόνες UAV μπορούν να παρέχουν την απαιτούμενη ακρίβεια και ανάλυση της παράκτιας τοπογραφίας. Ενώ τα δεδομένα Lidar (διαθέσιμα μόνο από εθνικές αρχές της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας) μπορούν να παρέχουν ακρίβεια 10-20 cm και αναλύσεις 1-2 m, τα επεξεργασμένα δεδομένα UAV μπορούν να παράγουν μοντέλα 3D με ακρίβεια 1-5 cm και ανάλυση των 2-10 cm. Τα δεδομένα LIDAR αναλύονται για τις περιοχές μελέτης περιπτώσεων του δέλτα του ποταμού Έβρου (Ισπανία), της λιμνοθάλασσας της Βενετίας (Ιταλία) και της περιοχής ανάκτησης Basento (Ιταλία), και της περιοχής μελέτης του δέλτα του ποταμού Ροδανού (Γαλλία), οδηγώντας στην παραγωγή υψηλής ψηφιακοί χάρτες ανάλυσης. Οι εικόνες UAV χρησιμοποιούνται για την παραγωγή χαρτών εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης για την πεδιάδα Chalastra στην Ελλάδα. Για την περιοχή μελέτης της Αλεξάνδρειας, στο δέλτα του Νείλου (Αίγυπτος) και για τις περιοχές που περιβάλλουν τη μελέτη περίπτωσης της Χαλάστρας (Ελλάδα), καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα υψηλής ανάλυσης, χρησιμοποιούνται δεδομένα χαμηλής ανάλυσης από το Shuttle Radar Topography Mission (SRTM) . Οι εικόνες UAV χρησιμοποιούνται για την παραγωγή χαρτών εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης για την πεδιάδα Chalastra στην Ελλάδα. Για την περιοχή μελέτης της Αλεξάνδρειας, στο δέλτα του Νείλου (Αίγυπτος) και για τις περιοχές που περιβάλλουν τη μελέτη περίπτωσης της Chalastra (Ελλάδα), δεδομένου ότι δεν είναι διαθέσιμα δεδομένα υψηλής ανάλυσης, χρησιμοποιούνται δεδομένα χαμηλής ανάλυσης από το Shuttle Radar Topography Mission (SRTM) . Οι εικόνες UAV χρησιμοποιούνται για την παραγωγή χαρτών εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης για την πεδιάδα Chalastra στην Ελλάδα. Για την περιοχή μελέτης της Αλεξάνδρειας, στο δέλτα του Νείλου (Αίγυπτος) και για τις περιοχές που περιβάλλουν τη μελέτη περίπτωσης της Χαλάστρας (Ελλάδα), καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα υψηλής ανάλυσης, χρησιμοποιούνται δεδομένα χαμηλής ανάλυσης από το Shuttle Radar Topography Mission (SRTM) .
Αυτοί οι χάρτες υποστηρίζουν την εκτίμηση των επιπτώσεων της αύξησης της στάθμης της θάλασσας τόσο στις περιπτωσιολογικές μελέτες όσο και στις περιοχές μελέτης.
Στόχοι
- Για την παραγωγή υψηλής ανάλυσης Digital Terrain Models (DTM) και Digital Surface Model (DSM) χρησιμοποιώντας δεδομένα LIDAR για τις μελέτες περιπτώσεων Ebro (Ισπανία), Βενετία και Basento (Ιταλία) και την περιοχή μελέτης του Ροδανού (Γαλλία).
- Να παρέχει χάρτες εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης της πεδιάδας Chalastra (Ελλάδα) στην πεδιάδα Chalastra (Ελλάδα) χρησιμοποιώντας εικόνες UAV.
- Παροχή ψηφιακών μοντέλων εδάφους χαμηλής ανάλυσης (DTM) για την περιοχή μελέτης της Αλεξάνδρειας (Αίγυπτος) και τη γύρω ζώνη της Χαλάστρας (Ελλάδα), χρησιμοποιώντας δεδομένα SRTM.
- Να παρέχει υποστήριξη για την υλοποίηση της εκστρατείας KnowRIskFlood στην Περιφέρεια Χαλάστρα.
Καθήκοντα
Εργασία 3.1 - Ανάλυση και χαρτογράφηση LIDAR
Τα δεδομένα LIDAR χρησιμοποιούνται για την παραγωγή χαρτών υψηλής ανάλυσης DTM / DSM
Τα διαθέσιμα δεδομένα LIDAR αναλύονται πρώτα και μετά υποβάλλονται σε επεξεργασία για την παραγωγή των χαρτών.
Η εργασία επιδιώκεται για τη μελέτη περίπτωσης του δέλτα του ποταμού Έβρου (Ισπανία), της λιμνοθάλασσας της Βενετίας (Ιταλία) και της περιοχής αποκατάστασης του Basento (Ιταλία) και στην περιοχή μελέτης του δέλτα του ποταμού Ροδανού (Γαλλία). Αυτή η εργασία περιλαμβάνει την ανάλυση δεδομένων SRTM για την περιοχή μελέτης της Αλεξάνδρειας, στο δέλτα του Νείλου (Αίγυπτος).
Εργασία 3.2 - Εναέρια φωτογραμμετρία από έρευνες UAV και άλλα δεδομένα (Ελλάδα)
Οι χάρτες DTM / DSM εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης για επιλεγμένες περιοχές στην πεδιάδα Chalstra παράγονται μέσω της εφαρμογής έρευνας απόκτησης εικόνων UAV.
Τα δεδομένα εικόνων που αποκτήθηκαν υποβάλλονται σε επεξεργασία με φωτογραμμετρική επεξεργασία, ώστε να ληφθεί μια χαρτογράφηση υψηλής ανάλυσης της πεδιάδας Chalastra (Ελλάδα), ενσωματωμένη με δεδομένα SRTM χαμηλής ανάλυσης για κοντινές ζώνες.
Εργασία 3.3 - Υποστήριξη σε εργαστήριο με ενδιαφερόμενους φορείς και το KnowRiskFlood στην πεδιάδα Chalastra
Το WP3 παρέχει υποστήριξη για το εργαστήριο των ενδιαφερόμενων μερών και την υλοποίηση της εκστρατείας επικοινωνίας κινδύνων KnowRIskFlood στην περιοχή Chalastra
Η υποστήριξη περιλαμβάνει τη διοργάνωση μιας εκστρατείας KnowRIskFlood και την επικοινωνία και τη συμμετοχή σχολείων και εκπαιδευτικών στην πεδιάδα της Χαλάστρας (Ελλάδα).
WP4
ΠΕ4 - Σενάρια πλημμύρας και επεισόδια: ορισμός και αξιολόγηση
Κορυφαίο ίδρυμα: FONDAZIONE AMBIENTE RICERCA BASILICATA (FARBAS)
ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
Η υψηλή πυκνότητα πληθυσμού που επικεντρώνεται στις ακτές και η προοδευτική ανάπτυξη των οικονομικών και τουριστικών δραστηριοτήτων συνδέονται με τη χρήση θαλάσσιων και παράκτιων πόρων. Αυτά είναι μερικά από τα θέματα που απειλούν το ευαίσθητο φυσικό πλαίσιο των παραθαλάσσιων περιοχών και των παράκτιων ακτών, καθώς και τα αντικειμενικά ζητήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση των παράκτιων κινδύνων κυρίως όσον αφορά τη διάβρωση και τις πλημμύρες και την κλιματική αλλαγή. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, πρέπει να αναπτυχθούν και να χρησιμοποιηθούν κατάλληλοι πόροι ως επί το πλείστον ευαίσθητοι και ευάλωτοι, κατάλληλοι πόροι για τη βελτίωση και την εφαρμογή συστημάτων παρακολούθησης, τόσο συμβατικών όσο και καινοτόμων, καθώς και διαδικασιών μοντελοποίησης ικανών να υποστηρίζουν συνεχώς τις δραστηριότητες σχεδιασμού και διαχείρισης.
Το Πακέτο Εργασίας 4 (ΠΕ4) προτείνει την εφαρμογή ταχέων μεθοδολογιών για πλημμύρες ποταμών και παράκτιων ποταμών, προκειμένου να καθοριστούν πιθανά συνδυασμένα σενάρια πλημμύρας λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα SLR, καθίζησης, καταιγίδας και πλημμύρας ποταμών που αναφέρονται σε διαφορετικές περιόδους επιστροφής και τις σχετικές καταρράκτες τα κύρια εδαφικά στοιχεία.
Στόχοι
Οι ειδικοί στόχοι του ΠΕ4 είναι:
- ορισμός των πιθανών σεναρίων πλημμύρας για κάθε μελέτη περίπτωσης και διαφορετικών περιόδων επιστροφής ·
- προκαταρκτική εκτίμηση των διαδοχικών επιπτώσεων στο έδαφος, το περιβάλλον και τα ανθρώπινα συστήματα.
Καθήκοντα
Εργασία 4.1 - Συνδυασμένα σενάρια παράκτιων πλημμυρών
Με βάση τον ορισμό των σχετικών προβολών αύξησης της στάθμης της θάλασσας (RSLR) στα 20-30 χρόνια και έως και 2100 σε στοχευμένες περιοχές που προέρχονται από το WP2, η εργασία ασχολείται με την πρόταση σεναρίων κατακλυσμού που προκύπτουν από τις συνδυασμένες επιπτώσεις των διαφόρων κινητήριων δυνάμεων. Δηλαδή, η μετάβαση από την ταχεία μεθοδολογία για την εκτίμηση του κινδύνου παράκτιων πλημμυρών που εφαρμόζεται στο SAVEMEDCOASTS, ο συνδυασμός της αύξησης της στάθμης της θάλασσας, της πτώσης, της καταιγίδας και / ή των πλημμυρών ποταμών που αναφέρονται σε διαφορετικές περιόδους επιστροφής εξετάζεται και υιοθετείται για τον καθορισμό των σεναρίων πλημμύρας για οι μελέτες περίπτωσης.
Τα συνδυασμένα σενάρια παράκτιας πλημμύρας υπολογίζονται συνδυάζοντας ταχείες μεθοδολογίες και μοντελοποίηση για να λάβουμε τα πιθανά σενάρια πλημμύρας για διαφορετικές περιόδους επιστροφής και αναφερόμενοι στις προβλέψεις στα 20-30-80 χρόνια.
Τα σενάρια προέρχονται για τις μελέτες περιπτώσεων
Εργασία 4.2 - Προκαταρκτικά επεισόδια εφέ
Η εργασία παρέχει μια προκαταρκτική εκτίμηση των διαδοχικών επιπτώσεων που προκαλούνται για τις Μελέτες Περιπτώσεων λόγω των σεναρίων πλημμύρας. Η κύρια ιδέα είναι να επικεντρωθούμε σε υποδομές, ανθρώπινες δραστηριότητες, προστατευόμενες παράκτιες περιοχές κ.λπ. Εκτός από τον «εδαφικό» κίνδυνο κατακλυσμού, πράγματι, οι επιπτώσεις που προκαλούνται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας ενδέχεται να αυξήσουν τις αυξανόμενες άμεσες και έμμεσες αυξανόμενες εκθέσεις για τον πληθυσμό που οφείλεται στην απόφραξη των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων (αστικών ή βιομηχανικών), παρεμβολές σε συστήματα αποχέτευσης, διασταυρούμενη μόλυνση ποταμών / εδαφών / θαλάσσιων παράκτιων περιοχών (για παράδειγμα λόγω φυτοφαρμάκων), των επιπέδων χημικών ρύπων στο περιβάλλον και άλλων τοπικών κρίσεων λόγω η παρουσία ανθρωπικών δραστηριοτήτων.
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία για τις μελέτες περιπτώσεων που αναφέρονται σε ευαίσθητους στόχους, παρέχεται γρήγορη χαρτογράφηση των περιοχών που ενδέχεται να πλημμυρίσουν τις επόμενες δεκαετίες.
Τα προκαταρκτικά επεισόδια θα προκύψουν για τις μελέτες περιπτώσεων.
WP5
ΠΕ5 - Ανάλυση πολλαπλών κινδύνων και κοινωνικοοικονομική αξιολόγηση της SLR
Κορυφαίο ίδρυμα: FONDAZIONE Centro Euro-Mediterraneo sui Cambiamenti Climatici (CMCC)
ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
Οι παράκτιες ζώνες είναι μοναδικά και εύθραυστα περιβάλλοντα που διαμορφώνονται από πολύπλοκες και δυναμικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ φυσικών, οικολογικών και κοινωνικοοικονομικών χαρακτηριστικών στη χερσαία-θαλάσσια διεπαφή. Απειλούνται από πολλαπλούς κινδύνους (αύξηση της στάθμης της θάλασσας, ακραίες καταιγίδες, επιδείνωση της ποιότητας των υδάτων) που μπορούν να ενισχυθούν από την κλιματική αλλαγή και, με τη σειρά τους, να προκαλέσουν αλληλένδετους κινδύνους για τα φυσικά και ανθρώπινα συστήματα. Για παράδειγμα, ο συνδυασμός ακραίων βροχοπτώσεων, παράκτιας διάβρωσης και καταιγίδας μπορεί να οδηγήσει σε σύνθετες πλημμύρες και συνεπώς σε σοβαρότερους κινδύνους για τα παράκτια περιουσιακά στοιχεία και τα οικοσυστήματα. Επιπλέον, μια περιοχή που ανακάμπτει από ένα προηγούμενο ακραίο συμβάν μπορεί να αντιμετωπίσει αυξημένη ευπάθεια σε διαδοχικά και επαναλαμβανόμενα συμβάντα κινδύνου.
Το Πακέτο Εργασίας 5 (ΠΕ5) εφαρμόζει πρωτοποριακές μεθόδους αξιολόγησης για την αξιολόγηση των πολλαπλών επιπτώσεων της αύξησης της στάθμης της θάλασσας στην παράκτια περιοχή της πόλης της Βενετίας (Ιταλία), κύριος τελικός χρήστης του έργου, λαμβάνοντας υπόψη τόσο το περιβάλλον όσο και το κοινωνικοοικονομικό στοιχεία σε κίνδυνο.
Τα αποτελέσματα της ανάλυσης παρέχουν καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η διαχείριση των καταστροφών και η προσαρμογή του κλίματος μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα λαμβάνοντας υπόψη μια προοπτική πολλαπλών κινδύνων και να υποστηρίξουν τους τοπικούς ενδιαφερόμενους στον καθορισμό των πολιτικών προσαρμογής του κλίματος.
Στόχοι
Οι ειδικοί στόχοι του WP5 είναι:
- Ανάπτυξη προηγμένων μεθοδολογιών για την εκτίμηση των τοπικών περιβαλλοντικών και κοινωνικοοικονομικών κινδύνων που προκαλούνται από πολλαπλούς κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα σε παράκτιες πλημμύρες.
- Αξιολόγηση περιβαλλοντικών και κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων λόγω διαφορετικών κλιματικών σεναρίων.
Εργασία 5.1- Εκτίμηση πολλαπλών κινδύνων
Ο κύριος στόχος αυτού του καθήκοντος είναι να αξιολογήσει τους πιθανούς κινδύνους που προκαλούνται από πολλαπλούς κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα και μεταβαλλόμενα πρότυπα έκθεσης και ευπάθειας (π.χ. παραλλαγή χρήσης γης / κάλυψης) σε τοπικές παράκτιες περιοχές με πλημμύρες (π.χ. την πόλη της Βενετίας και τη λιμνοθάλασσα της ). Η αξιολόγηση θα συνδυάσει ένα σύνολο δεικτών που θα αντιπροσωπεύουν:
- κίνδυνοι που ενισχύονται από την κλιματική αλλαγή ·
- έκθεση επιλεγμένων κατασκευασμένων, φυσικών, ανθρώπινων και οικονομικών υποδοχέων που ενδέχεται να εκτεθούν σε κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα ·
- ευπάθεια που περιλαμβάνει τόσο την παρούσα ευαισθησία στους κινδύνους που προκαλούνται από το κλίμα όσο και την προσαρμοστική ικανότητα.
Η μεθοδολογία επιτρέπει την εκτίμηση των σχετικών κινδύνων που προκαλούνται από πολλαπλές επιπτώσεις που σχετίζονται με το κλίμα (π.χ. αύξηση της στάθμης της θάλασσας, πλημμύρες, καταιγίδες, ακραίες θερμοκρασίες) σε σχετικούς στόχους όπως ο πληθυσμός, τα φυσικά οικοσυστήματα, οι υποδομές και οι πολιτιστικές κληρονομιές.
Οι αξιολογήσεις εκτελούνται με την εφαρμογή πολλών εργαλείων, συμπεριλαμβανομένων μεθόδων βάσει δεικτών και δεικτών, συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων και προηγμένων σύνθετων εργαλείων ανάλυσης συστήματος, για τη διερεύνηση του πολλαπλού κινδύνου κινδύνου για τις Μελέτες Περιπτώσεων.
Η αξιολόγηση πραγματοποιείται στην Πόλη της Βενετίας, λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές επιπτώσεις στις ιστορικές περιοχές, το οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας και τη διεπαφή ξηράς-θάλασσας.
Εργασία 5.2 - Κοινωνικοοικονομική αξιολόγηση
Αυτή η εργασία αποσκοπεί στην αξιολόγηση των κοινωνικοοικονομικών ζημιών και ζημιών που οφείλονται σε διαφορετικούς κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή από την άποψη των χρηματοοικονομικών (δηλαδή άμεσων ζημιών σε κατασκευασμένα ή κατασκευασμένα κεφάλαια) και των οικονομικών επιπτώσεων (δηλαδή απώλεια παραγωγής και, κατά συνέπεια, ΑΕΠ). Διαφορετικοί τύποι οικονομικών μεθόδων και μοντέλων που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για το ιταλικό κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο (π.χ. καμπύλες σταδίων-ζημιών) προσαρμόζονται και εφαρμόζονται στις μελέτες περιπτώσεων για την αξιολόγηση του τοπικού κόστους που προκαλείται από συγκεκριμένους τύπους κλιματικών γεγονότων και σεναρίων (π.χ. πλημμύρες, παράκτιες καταιγίδες, άνοδος της στάθμης της θάλασσας).
Η αξιολόγηση πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη διαφορετικά σενάρια αλλαγής του κλίματος (π.χ. σχετικές προβολές της στάθμης της θάλασσας στα 20-30-80 χρόνια).
Η κοινωνικοοικονομική εκτίμηση επιτρέπει τον εντοπισμό ευπαθών σημείων της Πόλης της Βενετίας, λαμβάνοντας υπόψη τους κατασκευασμένους και οικονομικούς τομείς που σχετίζονται με τους τοπικούς ενδιαφερόμενους.
WP6
ΠΕ6 - Βελτίωση μιας διαδικτυακής πλατφόρμας χαρτογράφησης για κοινή χρήση πληροφοριών σχετικά με τα σενάρια πλημμύρας
Κορυφαίο ίδρυμα: CENTRO DI GEOMORFOLOGIA INTEGRATA PER L'AREA DEL MEDITERRANEO (CGIAM)
ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
Η κατανόηση του αντίκτυπου της αύξησης της στάθμης της θάλασσας στην παράκτια ξηρά συνδέεται στενά με την ικανότητα οπτικοποίησης των επιπτώσεών της σε έναν χάρτη. Οι θεματικοί χάρτες είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των αποφάσεων και τη χωροταξία και αποτελούν ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους και τις ευπάθειες.
Το Πακέτο Εργασίας 6 (ΠΕ6) εμφανίζει τα πιθανά σενάρια πλημμύρας που αξιολογούνται στο έργο SAVEMEDCOASTS-2 σε χάρτες και τα διαδίδει μέσω του Διαδικτύου.
Οι χάρτες κατασκευάζονται με το Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών (GIS), το οποίο επιτρέπει τη συλλογή, διαχείριση, ανάλυση και σχεδίαση δεδομένων γεωαναφοράς. η διαδικτυακή διάδοση πραγματοποιείται το webGIS, η διαδικτυακή διαδραστική εφαρμογή των GIS.
Επιπλέον, το WP6 συλλέγει γεωχωρικά δεδομένα στις Περιπτωσιολογικές Μελέτες. Οι δραστηριότητες του ΠΕ6 είναι ζωτικής σημασίας στη φάση προετοιμασίας των σεναρίων πλημμύρας σχεδιάζοντας δεδομένα στους χάρτες. Το ΠΠ6 υποστηρίζει την εκτίμηση των διαδοχικών επιδράσεων SLR που προκύπτουν στο Πακέτο Εργασίας 4 και την ανάλυση πολλαπλών κινδύνων και τον κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο της SLR, που αναφέρονται στο Πακέτο Εργασίας 5.
Η πλατφόρμα webGIS είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία για τη διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου.
Στόχοι
Οι συγκεκριμένοι στόχοι του ΠΕ6 είναι:
- Τεχνική ανασκόπηση, ενημέρωση και διαχείριση της πλατφόρμας SAVEMEDCOASTS webGIS που υλοποιήθηκε στο SAVEMEDCOAST 1 ( http://webgis.savemedcoasts.eu/ ) προκειμένου να βελτιωθεί η συνολική απόδοση και αποτελεσματικότητά της ως Σύστημα Υποστήριξης Αποφάσεων (DSS) για
σχεδιαστές γης, αρμόδιοι για τη λήψη αποφάσεων, ενδιαφερόμενοι και τοπικές κοινότητες, ενισχύοντας την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τον κίνδυνο πλημμύρας και τη διάδοση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε φυσικά και ανθρώπινα συστήματα μέσω καινοτόμων λύσεων χαρτογράφησης.
- Συλλογή και προεπεξεργασία γεωχωρικών συνόλων δεδομένων που αποκτήθηκαν από άλλους εταίρους του έργου σε σενάρια παράκτιων και ποταμών πλημμυρών σε περιοχές-στόχους, που θα ενσωματωθούν στο ΣΓΠ, βοηθώντας στη χαρτογράφηση του αντίκτυπου των επιπτώσεων στις τοπικές κοινότητες.
Καθήκοντα
Εργασία 6.1 - Τεχνική ανασκόπηση, ενημέρωση και διαχείριση του webGIS
Η ήδη υπάρχουσα πλατφόρμα SAVEMEDCOASTS webGIS ( http://webgis.savemedcoasts.eu/ ) εξετάζεται, αναβαθμίζεται και παρακολουθείται. Αντιπροσωπεύει έναν γεωχωρικό κόμβο ανταλλαγής δεδομένων που βασίζεται σε λογισμικό γεωγραφικού ελεύθερου και ανοιχτού κώδικα (GFOSS), καθώς και ένα φιλικό προς το χρήστη εργαλείο για τη δημιουργία και κοινή χρήση διαδραστικών θεματικών χαρτών.
Η διαμόρφωση στοίβας λογισμικού ενημερώνεται και οι ήδη επεξεργασμένοι πόροι (επίπεδα, χάρτες και έγγραφα) μετεγκαταστάθηκαν στον κατάλογο πλατφόρμας. Τέλος, η συνολική εμπειρία χρήστη βελτιώνεται μέσω περαιτέρω προσαρμογών του περιβάλλοντος εργασίας χρήστη webGIS ή νέων εφαρμογών χαρτογράφησης.
Το webGIS εμφανίζει χάρτες της λεκάνης της Μεσογείου και των περιπτωσιολογικών μελετών.
Εργασία 6.2 - Συλλογή και προεπεξεργασία γεωχωρικών δεδομένων
Συλλέγονται και προ-επεξεργάζονται γεωχωρικά δεδομένα για τις στοχευόμενες όχθες και τις παράκτιες περιοχές (έλεγχος ποιότητας, ομαλοποίηση βάσης δεδομένων, επεξεργασία μεταδεδομένων, στυλ κ.λπ.). Αυτή η εργασία είναι προπαρασκευαστική για τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων και επομένως για την εφαρμογή εφαρμογών χαρτογράφησης Ιστού. Τα δεδομένα θα καθαριστούν, θα ομαλοποιηθούν, θα τροποποιηθούν και θα μετατραπούν κατάλληλα μέσω συγκεκριμένων βιβλιοθηκών και αλγορίθμων λογισμικού GIS και τελικά θα αποθηκευτούν σε μια βάση δεδομένων, εξυπηρετώντας έτσι την πλατφόρμα χαρτογράφησης ιστού και επίσης εξωτερικούς πελάτες που εφαρμόζουν τα πρότυπα OGC (Open Geospatial Consortium). Τα γεωχωρικά δεδομένα συλλέγονται για τη λεκάνη της Μεσογείου και τις περιοχές των περιπτωσιολογικών μελετών.
WP7
ΠΕ7 - Ανάλυση αντίληψης των ενδιαφερομένων και Συμμετοχική χάραξη πολιτικής
Κορυφαίο ίδρυμα: ISOTECH ltd - Περιβαλλοντική έρευνα και συμβουλευτική
ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας δεν είναι απλώς περιβαλλοντικό πρόβλημα. μπορεί να έχει, και πολύ συχνά, έχει σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Ο βαθμός στον οποίο οι εν λόγω επιπτώσεις γίνονται κατανοητές από τους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένου του κοινού, δεν είναι πάντα γνωστός και μπορεί να διαφέρει μεταξύ τομέων και μεταξύ διαφορετικών ομάδων ενδιαφερομένων. Αυτή η εικόνα για τις αντιλήψεις των ενδιαφερόμενων μερών μπορεί να εντοπίσει σημαντικά κενά γνώσης και να βελτιώσει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο οι πληροφορίες και τα δεδομένα σχετικά με την SLR κοινοποιούνται σε διάφορες περιοχές και ομάδες-στόχους.
Επιπλέον, η λήψη αποφάσεων σχετικά με την SLR πρέπει να ενημερώνεται από επιστημονικές γνώσεις και δεδομένα και να λαμβάνει υπόψη τις τρέχουσες και μελλοντικές επιπτώσεις της SLR. Όπως όλα τα θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον, η λήψη αποφάσεων πρέπει να είναι συμμετοχική και να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες όλων των ενδιαφερομένων.
Για το σκοπό αυτό, το Πακέτο Εργασίας 7 (ΠΠ7) στοχεύει στην απόκτηση μιας σε βάθος κατανόησης των αντιλήψεων των βασικών ενδιαφερομένων σε κάθε μια από τις Μελέτες Περιπτώσεων και στην εμπλοκή βασικών ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων των υπευθύνων λήψης αποφάσεων, στην ανάπτυξη ειδικών για τον ιστότοπο μετριασμού της αύξησης της στάθμης της θάλασσας και εργαλεία προσαρμογής πολιτικής.
Μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών που συμμετέχει ενεργά στο WP7 είναι μαθητές και εκπαιδευτικοί, με σκοπό να κατανοήσουν το επίπεδο γνώσεων και αντιλήψεών τους σχετικά με την SLR. Αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται από το WP9 για την ανάπτυξη κατάλληλων επικοινωνιακών μηνυμάτων και εργαλείων και για την πραγματοποίηση μιας ειδικής καμπάνιας επικοινωνίας.
Στόχοι
Οι στόχοι του ΠΠ7 είναι:
- Να χαρτογραφήσουν τα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη και τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων σε καθεμία από τις Μελέτες Περιπτώσεων.
- Η καταγραφή των αντιλήψεων αυτών των ενδιαφερομένων σχετικά με την αύξηση της στάθμης της θάλασσας μέσω ερευνών και ημιδομημένων συνεντεύξεων.
- Να αναλύσει τις αντιλήψεις των ενδιαφερομένων μερών και να εντοπίσει τις αντιληπτές αιτίες και επιπτώσεις της αύξησης της στάθμης της θάλασσας, καθώς και μέτρα μετριασμού και προσαρμογής, που διευκολύνουν τη βελτιστοποίηση των μηνυμάτων επικοινωνίας / διάδοσης που προκύπτουν από το έργο και, εάν είναι απαραίτητο, προσαρμογή μεταγενέστερων δραστηριοτήτων.
- Να εμπλέξει βασικά ενδιαφερόμενα μέρη και υπευθύνους λήψης αποφάσεων στον προσδιορισμό και την ιεράρχηση συγκεκριμένων τοποθεσιών μέτρων μείωσης και άμβλυνσης της στάθμης της θάλασσας, μέσω της εφαρμογής δομών διαβούλευσης υψηλής συμμετοχής.
Καθήκοντα
Εργασία 7.1 - Χαρτογράφηση ενδιαφερομένων σε καθεμία από τις μελέτες περιπτώσεων
Οι βασικοί ενδιαφερόμενοι χαρτογραφούνται.
Η ISOTECH, το κορυφαίο ίδρυμα του ΠΠ7, ετοιμάζει ένα πρότυπο χαρτογράφησης ενδιαφερόμενων μερών, το οποίο περιλαμβάνει πιθανές κατηγορίες ενδιαφερόμενων μερών και υποκατηγορίες που καλύπτουν τους τομείς που επηρεάζονται από την SLR ή / και έχουν την ικανότητα / εντολή να αντιμετωπίσουν την SLR. Τα σημεία εστίασης σε κάθε μία από τις μελέτες περιπτώσεων χρησιμοποιεί το πρότυπο για να προσδιορίσει συγκεκριμένα άτομα από τις περιοχές τους. Στα αναγνωρισμένα ενδιαφερόμενα μέρη περιλαμβάνονται επίσης εκπαιδευτικοί και μαθητές, οι οποίοι συμμετέχουν σε μια αποκλειστική επικοινωνιακή εκστρατεία ως μέρος του WP9. Η ISOTECH αναλύει τα χαρακτηριστικά των ενδιαφερομένων, τις πιθανές σχέσεις και τις συγκρούσεις συμφερόντων.
Η χαρτογράφηση των ενδιαφερομένων πραγματοποιείται στις μελέτες περιπτώσεων.
Εργασία 7.2 - Ανάλυση της αντίληψης των ενδιαφερομένων για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας
Αναλύονται οι αντιλήψεις των ενδιαφερομένων σχετικά με τις αιτίες, τις επιπτώσεις και τα μέτρα μετριασμού / προσαρμογής στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Τα ερωτηματολόγια αντίληψης των ενδιαφερομένων μελετώνται και μεταφράζονται σε τοπικές γλώσσες. Τα ερωτηματολόγια διανέμονται σε συγκεκριμένους ενδιαφερόμενους φορείς που προσδιορίζονται μέσω της διαδικασίας χαρτογράφησης των ενδιαφερομένων, καθώς και σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Αναμένονται και συλλέγονται τουλάχιστον 100 απαντήσεις από κάθε ιστότοπο δοκιμών.
Οι ημι-δομημένες συνεντεύξεις διεξάγονται με συγκεκριμένους ενδιαφερόμενους σε καθεμία από τις μελέτες περιπτώσεων για να κατανοήσουν σε βάθος τις αιτίες και τις επιπτώσεις της SLR σε κάθε τομέα, καθώς και την κατεύθυνση πολιτικής και τα μέτρα που λαμβάνονται / σχεδιάζονται για την αντιμετώπιση του ζητήματος .
Η ανάλυση της αντίληψης των ενδιαφερομένων πραγματοποιείται στις μελέτες περίπτωσης.
Εργασία 7.3 - Προσδιορισμός των κενών και των αναγκών των δεδομένων κινδύνου Τελικοί χρήστες, υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων και άλλοι βασικοί ενδιαφερόμενοι μέσω της μεθόδου DeCyDe-4.
Μια μέθοδος διαβούλευσης και υποστήριξης αποφάσεων από πολλούς ενδιαφερόμενους, η μέθοδος DeCyDe-4, που αναπτύχθηκε από την ISOTECH εφαρμόζεται για να εμπλέξει βασικούς ενδιαφερόμενους στην κατανόηση των κινδύνων που ενέχει η SLR στην περιοχή τους και τον επακόλουθο προσδιορισμό αποτελεσματικών μέτρων προσαρμογής / μετριασμού.
Η ISOTECH υλοποιεί συμμετοχικά εργαστήρια DeCyDe-4-SLR σε καθεμία από τις μελέτες περίπτωσης, με τη συμμετοχή βασικών ενδιαφερομένων και υπευθύνων για τη λήψη αποφάσεων. Μέσω συλλογικών πληροφοριών και μεθόδων υποστήριξης αποφάσεων, οι συμμετέχοντες ενδιαφερόμενοι εντοπίζουν κενά και ανάγκες σχετικά με την υποδομή και την πολιτική για την αντιμετώπιση επιπτώσεων και κινδύνων SLR, πραγματοποιούν αυτοαξιολόγηση του κινδύνου SRL της περιοχής τους, επανεξετάζουν πιθανά μέτρα μείωσης / μετριασμού που προτείνει η ISOTECH βάσει τα χαρακτηριστικά της περιοχής τους και να συμφωνήσουν σε έναν κατά προτεραιότητα κατάλογο μέτρων μετριασμού / προσαρμογής SLR για την περιοχή τους. Τα προσδιορισμένα μέτρα αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη εργαλείων πολιτικής για συγκεκριμένους τομείς.
Ο εντοπισμός των κενών και των αναγκών πραγματοποιείται στους τέσσερις τομείς μελετών περιπτώσεων του έργου.
WP8
ΠΕ8 - Ενσωμάτωση της αξιολόγησης κινδύνου στα σχέδια προσαρμογής στη Βενετία
ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
Το ιστορικό κέντρο της Βενετίας βρίσκεται περίπου 100 εκατοστά πάνω από τη στάθμη της θάλασσας και οι κάτοικοι δεν γνωρίζουν ακόμη πλήρως πώς η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τη διαβίωσή τους. Το SAVEMEDCOAST-2 στοχεύει να καλύψει αυτό το κενό ευαισθητοποιώντας διάφορους ενδιαφερόμενους, δοκιμάζοντας την ευαισθητοποίησή τους και κοινοποιώντας ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τις προβολές αύξησης της στάθμης της θάλασσας.
Η Πόλη της Βενετίας, η οποία είναι συνεργάτης, κύριος τελικός χρήστης και μία από τις μελέτες περίπτωσης του έργου SAVEMEDCOASTS-2, σύμφωνα με τη δέσμευση με το Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια και την Ομάδα Ηγεσίας για το Κλίμα C40 Cities, καταρτίζει το πρώτο του Κλίμα Σχέδιο δράσης.
Το σχέδιο προσαρμογής του κλίματος θα βασίζεται στην εκτίμηση κινδύνου και ευπάθειας που πρόκειται να εφαρμοστεί με τα επιστημονικά αποτελέσματα που προέρχονται από διαφορετικά πακέτα εργασίας. Η ανταλλαγή πληροφοριών και η μάθηση μεταξύ τους είναι τα θεμελιώδη ορόσημα του έργου.
Στόχοι
Η Πόλη της Βενετίας υποστηρίζει το έργο βελτιώνοντας και κοινοποιώντας στους άλλους εταίρους τις γνώσεις του σχετικά με την εκτίμηση κινδύνου και ευπάθειας της επικράτειάς της και της λιμνοθάλασσας στον τομέα του Σχεδίου Δράσης για το Κλίμα. Η Πόλη παρέχει υποστήριξη στην εμπλοκή των ενδιαφερομένων και στο σχέδιο διάδοσης.
Καθήκοντα
Εργασία 8.1: Ενσωμάτωση της εκτίμησης κινδύνων και ευπάθειας στον στόχο του σχεδίου δράσης για το κλίμα της Βενετίας
- Αυτή η εργασία ενσωματώνει δεδομένα και γνώσεις σχετικά με την εκτίμηση κινδύνου και ευπάθειας στα σχέδια προσαρμογής. Τα μαθήματα και οι καλές πρακτικές μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες παράκτιες κοινότητες που απειλούνται από θαλάσσιες πλημμύρες και αύξηση της στάθμης της θάλασσας.
- Η εργασία επιδιώκεται μέσω διαθέσιμων δεδομένων (περιβάλλον, προβλέψεις και στατιστικά στοιχεία). Τα αποτελέσματα κοινοποιούνται ευρέως σε άλλες κοινότητες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
- Η ολοκλήρωση της εκτίμησης κινδύνου και ευπάθειας πραγματοποιείται στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας, στις ακτές και στην ηπειρωτική χώρα
Εργασία 8.2: Εργαστήριο υποστήριξης με τα ενδιαφερόμενα μέρη και την εκστρατεία KnowRiskFlood στην πόλη της Βενετίας
- Υποστηρίζουμε τις δεσμεύσεις των ενδιαφερομένων για την ανάλυση των ενδιαφερόμενων μερών από την ISOTECH και την εκστρατεία KnowRiskFlood με τη συμμετοχή των πολιτών για την αύξηση της ευαισθητοποίησης τους.
- Επικοινωνούμε και εμπλέκουμε επιλεγμένους ενδιαφερόμενους, πολίτες και σχολεία. οργανώστε ένα εργαστήριο και μία εκστρατεία KnowRiskFlood.
- Η εκστρατεία KnowRiskFlood πραγματοποιείται στην Πόλη της Βενετίας, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού κέντρου, των νησιών και της ηπειρωτικής χώρας.
WP9
WP9 - Εκστρατεία επικοινωνίας KnowRiskFlood για παράκτιες κοινότητες
Κορυφαίο ίδρυμα: Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia (INGV)
ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι ένα θέμα που περιλαμβάνεται στη δημόσια συζήτηση για την κλιματική αλλαγή. Αυτό, μολονότι είναι μια σωστή εννοιολογική κατανομή, συχνά προκαλεί συγκεκριμένα ζητήματα σχετικά με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας να σκιάζονται από τις μεγάλες ανησυχίες για το μεταβαλλόμενο κλίμα. Ωστόσο, προκειμένου να καλυφθούν αποτελεσματικά τα κενά της γνώσης και να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη εφαρμογής μέτρων που υποστηρίζουν τις παράκτιες κοινότητες να αντιμετωπίσουν αυτόν τον κίνδυνο, το θέμα της αύξησης της στάθμης της θάλασσας είναι ζωτικής σημασίας και χρειάζεται συγκεκριμένη επικοινωνία.
Το SAVEMEDCOAST-2 αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα εφαρμόζοντας το KnowRiskFlood (KRF), μια εκστρατεία επικοινωνίας κινδύνου που ενσωματώνει τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων και την εκπαίδευση κινδύνων. Ο στόχος είναι να ενεργοποιηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη δράση τώρα, με τη συμμετοχή της τοπικής διακυβέρνησης και τη δράση για το μέλλον, απευθυνόμενοι στον τομέα της εκπαίδευσης. Το KnowRiskFlood σχεδιάζεται στις μελέτες περιπτώσεων.
Η διαδικασία εμπλοκής των ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων, ξεκινά στο Πακέτο Εργασίας 7 (ΠΠ7) του έργου και στοχεύει στον εντοπισμό κενών γνώσεων και στη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ ομάδων στόχων.
Υποστηριζόμενη από τα αποτελέσματα του WP7, η εκστρατεία KRF μπορεί να τονίσει αποτελεσματικότερα στοιχεία, αιτίες, αποτελέσματα και λύσεις σχετικά με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Αυτή η προσέγγιση διευκολύνει το KnowRiskFlood για να βοηθήσει τις κοινότητες που ζουν κατά μήκος των ακτών χαμηλής ξηράς της Μεσογείου να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο των πλημμυρών που προκαλούνται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Η εκστρατεία περιλαμβάνει τρία καθήκοντα, ένα από αυτά πιο αυστηρά στη δραστηριότητα επικοινωνίας και δύο σε δραστηριότητες διάδοσης
Στόχοι
Οι στόχοι επικοινωνίας κινδύνου συνοψίζονται σε τρεις βασικές έννοιες:
1) προληπτική: να προωθήσει μια προληπτική στάση στις παράκτιες κοινότητες
2) προληπτικό: να βασιστείτε στην πρόληψη ζημιών μέσω μη διαρθρωτικών μέτρων
3) προσαρμοστικό: να χτίσει ικανότητα προσαρμογής στην SLR σε παράκτιες περιοχές
Οι στόχοι των καθηκόντων διάδοσης είναι ουσιαστικά η διάδοση αποτελεσμάτων σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων
Καθήκοντα
Εργασία 9.1 - Εκστρατεία KnowRiskFlood
Η εκστρατεία KRF απευθύνεται σε υποχρεωτικά σχολεία των τελευταίων ετών σε τρεις χώρες της κοινοπραξίας του έργου. Βασίζεται στον εντοπισμό κενών, περιορισμών και στρατηγικού περιεχομένου ικανών να προκαλέσουν προληπτική, προληπτική και προσαρμοστική στάση. Ένα σετ εργαλείων για σχολεία έχει σχεδιαστεί, υλοποιηθεί και δοκιμαστεί.
Εργαστήρια και σεμινάρια παρέχονται σε επιλεγμένους ενδιαφερόμενους.
Τα κενά, οι περιορισμοί και τα περιεχόμενα εντοπίζονται μέσω της ανάλυσης δευτερογενών πηγών δεδομένων, της αλληλεπίδρασης με τα ενδιαφερόμενα σχολεία και των ερωτηματολογίων. Η ανταλλαγή ιδεών από τους εμπειρογνώμονες του έργου σε συγκεκριμένα θέματα υποστηρίζει τον προσδιορισμό στρατηγικού περιεχομένου.
Η εκστρατεία KRF διεξάγεται στις Μελέτες Περιπτώσεων.
Εργασία 9.2 - Ιστότοπος
Η διαδικτυακή πύλη του έργου είναι το σημαντικότερο εργαλείο για την αντιμετώπιση των στόχων διάδοσης του πακέτου εργασίας. Συμπληρώνεται με περιγραφή του έργου, αποτελέσματα, βίντεο και γκαλερί φωτογραφιών και πόρους που καλύπτουν τις ανάγκες του κοινού-στόχου του έργου.