Γενικοί στόχοι
Το SAVEMEDCOASTS-2 στοχεύει στην ενσωμάτωση των σεναρίων αλλαγής του κλίματος στην εκτίμηση και τη διαχείριση του κινδύνου καταστροφών για να αντιμετωπίσει την αύξηση της στάθμης της θάλασσας μέχρι το 2100 σε μερικά από τα πιο εκτεθειμένα δέλτα ποταμών και λιμνοθάλασσες της λεκάνης της Μεσογείου. Αυξάνει τη διαθεσιμότητα και τη χρήση επιστημονικών γνώσεων για την πρόληψη καταστροφών, αναπτύσσοντας:
- προσέγγιση πολλαπλών κινδύνων στην εκτίμηση κινδύνου.
- εκτίμηση μακρο-περιφερειακών κινδύνων που ενσωματώνει διαδοχικές επιπτώσεις σε σενάρια αλλαγής του κλίματος.
Συγκεκριμένοι στόχοι
Το SAVEMEDCOAST-2 ενσωματώνει δεδομένα γεωσκόπησης και γεωδαιτικά δεδομένα εδάφους με τις προβλέψεις κλίματος IPCC (www.ipcc.ch) για να καθορίσει τις ατομικές συνεισφορές στις αναμενόμενες επιπτώσεις της σχετικής αύξησης της στάθμης της θάλασσας σε επιλεγμένες περιοχές για τα επόμενα 20-30 χρόνια και μέχρι το 2100.
Το έργο περιλαμβάνει εννέα πακέτα εργασίας με τους ακόλουθους συγκεκριμένους στόχους:
- εκτιμήστε τις προβλέψεις σχετικής αύξησης της στάθμης της θάλασσας που αναμένονται για τις Περιπτωσιολογικές Μελέτες έως το 2100, συνδυάζοντας μέτρα καθίζησης της γης και προβλέψεις αύξησης της στάθμης της θάλασσας.
- εφαρμογή χαρτογράφησης υψηλής και εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης.
- οι συγκεκριμένοι στόχοι (1) και (2) οδηγούν στην εφαρμογή σεναρίων πλημμύρας.
- αξιολόγηση των επιπτώσεων που σχετίζονται με τις παράκτιες πλημμύρες που προκαλούνται από την ΑΣΘ - Αυτές οι επιπτώσεις μπορεί να είναι απόφραξη εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων (αστικές ή βιομηχανικές), παρεμβολές σε συστήματα αποχέτευσης, διασταυρούμενη μόλυνση ποταμών / εδαφών / θαλάσσιων παράκτιων περιοχών (για παράδειγμα λόγω φυτοφαρμάκων), χημική μόλυνση στο περιβάλλον.
- αξιολόγηση των πολλαπλών επιπτώσεων της αύξησης της στάθμης της θάλασσας στην παράκτια περιοχή της πόλης της Βενετίας (Ιταλία) με την εφαρμογή προηγμένων μεθόδων αξιολόγησης.
- παροχή καθοδήγησης για το πώς η διαχείριση των καταστροφών και η προσαρμογή του κλίματος μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα λαμβάνοντας υπόψη μια προοπτική πολλαπλών κινδύνων.
- εφαρμογή μια πλατφόρμας webGIS για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις παράκτιες πλημμύρες και τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα στη Μεσόγειο
- εμπλοκή επιλεγμένων ενδιαφερομένων στη διαχείριση των παράκτιων κινδύνων που σχετίζονται με την ΑΣΘ για την εφαρμογή μιας συμμετοχικής στρατηγικής λήψης αποφάσεων.
- Ενσωμάτωση εκτίμησης κινδύνου στα σχέδια προσαρμογής : το παράδειγμα της πόλης της Βενετίας.
- Κοινοποίηση του κινδύνου σε επιλεγμένα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών αρχών, των πολιτών και των σχολείων.