Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Η εκδήλωση έναρξης της καμπάνιας ενημέρωσης για την πρόληψη του κινδύνου από το INGV!

Η πρώτη εκδήλωση της καμπάνιας KnowRiskFlood για σχολεία πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου 2021 με τηλεδιάσκεψη. Η καμπάνια πραγματοποιείται από το ευρωπαϊκό έργο SAVEMEDCOASTS-2, το οποίο συντονίζεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV), με στόχο την διάχυση της γνώσης  σχετικά με το φαινόμενο της αύξησης της στάθμης της θάλασσας που προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη και, με τη σειρά του, να υποστηρίξει τις παράκτιες κοινότητες.

Η εκδήλωση ScienzAperta, μία από τις επιστημονικές εκδηλώσεις ενημέρωσης που διοργανώνει το INGV κάθε χρόνο, ήταν η ευκαιρία για την έναρξη της καμπάνιας. Οι μαθητές και οι δάσκαλοι μέσης εκπαίδευσης στις περιοχές δύο περιπτωσιολογικών μελετών του έργου, την Βενετία και την Μπερνάλντα, του δήμου της πεδιάδας του Μεταπόντο, υπήρξαν οι πρωταγωνιστές. Τα Γενικά Ινστιτούτα Δάντης Αλιγκέρι, για τη Βενετία, με τις τάξεις 3A, 3B, 3C, 3E και 3A-Calvi και Πυθαγόρας για τη Μπερνάλντα, με τις τάξεις 3B και 3E ήταν τα δύο σχολεία που συνεργάστηκαν με το έργο SAVEMEDCOASTS-2 για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.

Εκπαιδευτικά παιχνίδια, συζητήσεις και προβληματισμοί για το φαινόμενο, τις αιτίες, τις συνέπειές του, τις μελλοντικές προβλέψεις, απασχόλησαν 135 νέους που, αν και σε τηλεδιάσκεψη, συμμετείχαν με ενθουσιασμό. Δεν έλλειψαν οι ερωτήσεις σχετικά με την τοπική τους πραγματικότητα: τι συμβαίνει στη Βενετία και τη Μπερνάλντα και, πάνω απ 'όλα, τι μπορεί να γίνει για να μετριαστεί η επίδραση του φαινομένου. Οι απαντήσεις δόθηκαν από τον Marco Anzidei, συντονιστή του έργου SAVEMEDCOASTS-2. Τα εκπαιδευτικά παιχνίδια, που διεξήχθησαν από την Elena Eva και τη Maddalena de Lucia, από το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας, χρησίμευσαν για την ευαισθητοποίηση σε ένα πρόβλημα που ήδη επηρεάζει αυτές τις περιοχές και, γενικά, τις παράκτιες περιοχές ολόκληρης της χερσονήσου. Εν ολίγοις, μια ευκαιρία να μάθουμε και να ευαισθητοποιηθούμε ενώ διασκεδάζουμε.

Εδώ είναι το βίντεο του Stefano Solarino.

 

news save scienzaperta 1

Το εμπλεκόμενο προσωπικό από το INGV

 

news save scienzaperta 2

Ένα στιγμιότυπο του παιχνιδιού Κυνήγι του Θυσαυρού με θέμα την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

 

news save scienzaperta 3

Η συνέντευξη με τον Marco Anzidei. Οι μαθητές έκαναν ερωτήσεις: ήθελαν να μάθουν "τι μπορεί να γίνει"

 

news save scienzaperta 4

Η συνέντευξη με τον Marco Anzidei. Οι μαθητές έκαναν ερωτήσεις: ήθελαν να μάθουν "τι μπορεί να γίνει"

 

news save scienzaperta 5

Το μήνυμα κλεισίματος.

Share