Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Η έκθεση "Ζωγραφίζοντας τον Πλανήτη. Από τον Ήλιο στην Καρδιά της Γης" είναι τώρα online και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι ένα από τα θέματα που εξετάζονται σε αυτή. Η έκθεση παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Επιστήμης της Γένοβας (XIX έκδοση).

Η «Thalassa, η θάλασσα» ήταν ο εκθεσιακός χώρος όπου χάρτες σεναρίων παράκτιων πλημμυρών περιέγραψαν ένα κοντινό και πιθανό μέλλον. Το πρόγραμμα SAVEMEDCOASTS-2 συνέβαλε εδώ τα μέγιστα.

Το να γνωρίζουμε ποιες περιοχές στο μέλλον θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν μόνιμα διευκολύνει τη λήψη κατάλληλων αποφάσεων για την προστασία του πληθυσμού και των ανθρώπινων κατασκευών. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αλλάζει το σχήμα των ακτών επηρεάζοντας, στη Μεσόγειο θάλασσα, χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ακτών όπου ζουν εκατομμύρια άνθρωποι.

Μια κινούμενη γραφική αναπαράσταση δεδομένων παρουσιάζει αιτίες, αποτελέσματα, μελλοντικά σενάρια και δράσεις για τον περιορισμό της ανόδου της θάλασσας και των επιπτώσεών της, τραβώντας την προσοχή των νεότερων και επιτρέποντας την κατανόηση εννοιών που σχετίζονται με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας με απλό και άμεσο τρόπο.

Το σεμινάριο "Η ανύψωση της στάθμης της θάλασσας - Αιτίες και επιπτώσεις ενός συνολικού φαινομένου" που πραγματοποιήθηκε την 1η του περασμένου Νοέμβρη στο Palazzo Ducale από τον Marco Anzidei, ερευνητή του INGV και συντονιστή του ευρωπαϊκού προγράμματος SAVEMEDCOASTS-2, εμβάθυνε περισσότερο στο θέμα παρουσιάζοντας μελλοντικά, αλλά ρεαλιστικά, σενάρια πλημμύρας.

news 19112021 genova

Φωτογραφία της Marina Locritani

Share